Ode aan de Kringloopwinkel

Gisteren was het de tweede woensdag in oktober, ofwel: de Ossenmarkt in Putten. Ontstaan vroeger om echt ossen en andere dieren te verhandelen is het nu uitgegroeid tot een gezellige dag in het dorp, dat tijdens de Ossenmarkt altijd vol staat met kraampjes en mannenkoren .De Kajuitzangers zijn altijd een van de grootste publiekstrekkers op de Ossenmarkt. Hier is een Youtubefilmpje waar ze geheel in stijl De Woonboot ter gehore brengen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik het afschuwelijk vind klinken, maar het geeft wel een gezellige sfeer aan het geheel. De Ossenmarkt is altijd heel gezellig en als het even kan ben ik ook van de partij.

Dit jaar ging ik samen met Kinha ‘s ochtends even de markt op. We delen twee grote hobby’s: eten en boeken. Op de Ossenmarkt is er altijd eten genoeg, waaronder de Puttense klassieker (die ook elke woensdag op de gewone markt te koop is): de Vietnamese loempia. Toen werd het tijd om te voldoen aan onze andere behoefte: boeken kopen. En waar kan dat beter dan in de Kringloopwinkel?

De Kringloopwinkel in Putten is niet erg groot. De schilderijen worden amper verkocht, er zijn veel puzzels (die niemand durft te kopen, want stel hij is niet meer compleet) en potjes en vaasjes. Voor een appel en ei heb je je halve huis vol met ouderwetse snuisterijen. Daar loop ik altijd gewoon voorbij. Er is voor mij maar één ding interessant: de boekenafdeling. Alle boeken in de Kringloopwinkel staan netjes in kasten of op tafels in stapels. Het voelt als goudzoeken. Er liggen veel streekromans, boeken over de Tweede Wereldoorlog en andere kleine pockets. Maar er liggen ook zoveel goede boeken van bekende schrijvers! Boeken die er nog keurig uitzien, boeken met een harde kaft, boeken van gewaardeerde schrijvers, het ligt allemaal bij de Kringloopwinkel. Natuurlijk staat mijn hele boekenkast al vol en heb ik nog veel boeken die al eerder kocht nog niet gelezen, maar ik kon me niet inhouden en heb er toch vijf gekocht. Zie hier mijn grote trots:

– Mijn Woestijn door Waris Dirie (met hulp van Cathleen Miller)
– Wuthering Heights door Emily Brönte
– Met Kramp in de Ziel door Simone de Beauvoir
– Jane Eyre door Charlotte Brönte
– De gedaanteverwisseling door Franz Kafka

En dat alles voor het astronomische bedrag van €2,-. in totaal. Voor alle vijf deze boeken tezamen hoefde ik maar €2,- te geven. Lang leve de Kringloopwinkel.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

3 thoughts on “Ode aan de Kringloopwinkel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *