Reading habits – tag!

Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om een tag te doen en ik kwam via wat filmpjes op Youtube de reading habits tag tegen. Ik vind het zelf altijd heel leuk om te horen over andermans leesgewoontes en het leek me weleens leuk om de vragen ook over mezelf te beantwoorden. Dus bij deze: de elf vragen van de reading habits tag!

1. Do you have a certain place at home for reading?
Ik heb niet een specifieke plek thuis om te lezen, maar meestal zit ik in een grote stoel die wij in de woonkamer hebben staan. Daar ligt ook altijd een lekker warm dekentje bij de hand en kan ik makkelijk iets om te drinken op het tafeltje neerzetten, zodat ik niet mijn boek en mijn koffie tegelijk vast hoef te houden.

2. Bookmark or random piece of paper?
Boek met boekenlegger.Ik kan meestal prima onthouden waar ik (ongeveer) was gebleven in een boek dus ik hoef niet altijd een boekenlegger te gebruiken. Maar dat werkt minder goed met boeken die ik over een langere tijd verspreid lees, dus dan pak ik er toch vaak een boekenlegger bij. Deze die op de foto staat heb ik van mijn ouders gekregen voor mijn verjaardag afgelopen jaar en ik vind ‘m erg leuk!

3. Can you just stop reading or do you have to stop after a chapter / a certain amount of pages?
Ik kan echt op elk moment stoppen met lezen. Als ik mag kiezen is dat vaak na een hoofdstuk, maar ik lees ook weleens in de trein bijvoorbeeld en dan lees ik gewoon tot ik uit moet stappen.

4. Do you eat or drink while reading?
Ik heb wel graag iets te drinken bij de hand als ik lees, maar iets te eten alleen als het niet te moeilijk is. Als ik echt een maaltijd ga eten leg ik toch mijn boek weer even neer.

5. Multitasking: Music or TV while reading?
Het hoeft niet compleet stil te zijn in huis als ik lees, maar als de televisie hard aan staat kan ik me wel stukken minder goed op m’n boek concentreren. Ik zou er ook niet voor kiezen om muziek aan te zetten als ik lees.

6. One book at a time or several at once?
Ik ben eigenlijk altijd wel een in paar verschillende boeken bezig. Meestal wel maar eentje die ik echt elke dag oppak en “actief” aan het uitlezen ben. De andere boeken zijn meer van die boeken waarvan ik het niet erg vind als ik er wat langer mee bezig ben. En ik luister ook regelmatig naar audioboeken, maar dat maakt niet dat ik minder “echte” boeken lees.

7. Reading at home or everywhere?
Overal, als het er maar niet al te luid en lawaaiig is.

8. Reading out loud or silently in your head?
Ik lees altijd in stilte. Ik heb het idee dat als ik hardop zou lezen het veel meer tijd zou kosten om door een boek heen te komen.

9. Do you read ahead or even skip pages?
Ja het is heel erg, ik weet het, maar ik lees soms het einde van een boek als het te spannend wordt. Vooral met thrillers of detectives doe ik dat: als ik alleen maar kan denken aan wie het heeft gedaan tijdens het lezen leidt dat me zo af dat ik gewoon dat mysterie alvast voor mezelf oplos. Dan kan ik ten minste daarna weer rustig verder lezen. Maar dat doe ik niet alleen bij boeken: ook bij spannende films kijk ik soms gauw op internet hoe het afloopt. Dan kan ik daarna mijn aandacht goed bij het verhaal houden en écht waarderen hoe de spanning is opgebouwd. Ik ben gewoon te nieuwsgierig en als ik wil weten hoe het zit, en die informatie is beschikbaar, waarom zou ik dan niet even doorbladeren?

10. Breaking the spine or keeping it like new?
Ik probeer wel een beetje om mijn boeken netjes te houden, maar ben daar niet heel druk mee bezig tijdens het lezen: het is meer een automatisme.

11. Do you write in your books?
Foto van een pagina waarop met pen een woord in de marge is geschreven.Ja. Sinds iets meer dan een jaar nu ben ik begonnen met een pen of potlood bij de hand houden als ik aan het lezen ben. Ik vind het heel leuk om korte opmerkingen te maken in de marge, of om mooie zinnen / passages te onderstrepen. Niet dat ik nu mijn boeken helemaal onderklieder, maar als ik hardop om iets moest lachen zet ik er nu “haha” naast. Of het nut heeft? Vast niet. Maar ik vind het wel leuk om te doen.

En dat waren de elf vragen van de reading habits tag! Ik zou het heel leuk vinden om van meer mensen te horen wat hun leesgewoontes zijn, dus laat het me vooral weten als je deze tag ook gaat doen of hebt gedaan. Ik heb zelf het idee dat vooral vraag 9 (waar ik bekende dat ik soms het einde lees als ik echt wil weten hoe het afloopt) bij anderen waarschijnlijk heel anders is. Lees jij weleens stiekem verder in een boek, of houd je het graag spannend?

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *