Spannende boeken weken 2017

Van 9 tot en met 25 juni zijn het weer de Spannende boeken weken in Nederland. In deze weken worden thrillers in het zonnetje gezet door boekhandels, bibliotheek en in de media. Voorgaande jaren hadden we in juni de Maand van het spannende boek, maar blijkbaar vonden de organisatoren dat twee weken aandacht voor thrillers in 2017 wel genoeg moet zijn.

Banner Spannende Boeken Weken

Stichting CPNB, die de Spannende boeken weken organiseert, zegt er zelf dit over: “De campagne Spannende Boeken Weken heeft tot doel kwalitatief hoogstaande misdaadliteratuur onder de aandacht te brengen van een breed lezerspubliek. Elk jaar heeft de actie een ander thema dat aansluit bij een segment van de spannende boekenmarkt.” – CPNB (https://www.cpnb.nl/campagnes/spannende-boeken-weken-2017). In 2017 is dat thema ‘De thriller als vakantieboek’. Tja. Erg creatief zijn de mensen achter de campagne misschien niet; het thema klinkt weinig spannend…

Het onder de aandacht brengen van spannende boeken doen ze onder andere door cadeautjes te geven Net als tijdens de Boekenweek krijg je als je voor minimaal €12,50 uitgeeft aan Nederlandstalige boeken een gratis boek. Tijdens de Spannende boeken weken ontvang je De vrouw in de blauwe mantel van Deon Meyer.

Officieel gaan de Spannende boeken weken niet om thrillers maar om het bredere genre ‘misdaadliteratuur’. Goed nieuws voor mij persoonlijk: zo kan ik dus toch nog een beetje meedoen. Goedgeschreven thrillers zijn voor mij eigenlijk veel te eng (ik schrik echt van elke beweging en elk geluidje als ik een thriller aan het lezen ben). Maar misdaadliteratuur? Daar ben ik gek op! Op mijn manier heb ik dit jaar alvast een beetje meegedaan aan de Spannende boeken weken door een boek van Agatha Christie te lezen. Haar allereerste, The Mysterious Affair at Styles, is een klassieke whodunnit.

Tot stof van Felix WeberIk vraag me wel af tot in hoeverre de Spannende boeken weken nodig zijn. Volgens mij zijn thrillers al een van de populairste genres in Nederland. Maar misschien zijn dat wel vooral boeken van niet-Nederlandse auteurs: met name de Scandinavische auteurs zijn al heel bekend. Daar probeert Stichting CPNB verandering in te brengen door onder andere de Gouden Strop uit te reiken, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller van het jaar. Eergisteren werd bij RTL Late Night bekend gemaakt dat dit jaar het boek Tot stof van Felix Weber de prijs heeft gewonnen.

Iedereen die dapperder is dan ik kan tijdens deze Spannende boeken weken lekker veel thrillers lezen. Een oude klassieker van Agatha Christie mag natuurlijk ook, of een nieuwe klassieker zoals Gone Girl van Gillian Flynn. Ik vind het in ieder geval een leuk initiatief van Stichting CPNB. Veel boekhandels en bibliotheken organiseren rondom de Spannende boeken weken allemaal leuke activiteiten, dus ik zou zeker even de op websites van je lokale winkels & bieb kijken om te zien of er ook voor jou iets leuks bij zit!

 

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *