Tag: Would you ratherVandaag had ik zin om de vragen van de Would You Rather-tag te beantwoorden! Eigenlijk is het natuurlijk de bedoeling dat je wacht tot je wordt getagd voordat je dit doet… oh well. Tijd om een paar moeilijke vragen te beantwoorden!

1. Rather read only a series or stand-alone books?

Ik lees heel graag series. Ik ben pas begonnen aan de serie “Throne of Glass” van Sarah J. Maas en vorig jaar heb ik nog een Harry Potter-marathon gedaan. Series geven meer ruimte voor karakterontwikkeling en geven de auteur de tijd om een wereld uit te bouwen en groter te maken zonder boeken te schrijven die gigantisch zijn. Maar toch… Ook losse boeken zijn vaak goed en ik denk mijn favoriete boeken meer losse boeken waren dan onderdelen van een serie. Ook een voordeel aan losse boeken: je hoeft nooit te wachten op een vervolg dat toch niet komt (en voor iemand die zo nieuwsgierig is als ik is dat een echt voordeel). Uiteindelijk zou ik er dus voor kiezen om alleen nog losse boeken te lezen.

2. Rather read a book whose main character is male or female?
Hm, eigenlijk heb ik niet echt een voorkeur. Als de personages goed zijn uitgewerkt vind ik het net zo interessant om te lezen over mannen als over vrouwen.

3. Rather shop only at actual bookstores or online?

Er is niets zo fijn als in een boekwinkel rondlopen, met allemaal verschillende boeken om je heen waar je doorheen kunt bladeren, nieuwe verhalen ontdekken… Alle boeken kun je even openslaan, een paar woorden lezen om te kijken of de stijl je bevalt. En de mensen die in boekwinkels werken kunnen vaak ook tips geven: Wij geluksvogels heb ik gekocht op aanraden van een vrouw die in Amersfoort bij boekhandel Veenendaal werkt. Het grootste gedeelte van mijn boekenkast is gevuld met boeken die ik in een fysieke boekwinkel heb gekocht. Maar, het moet gezegd, online boeken bestellen is wel verrekte makkelijk. Gewoon vanuit je luie stoel, voor elf uur besteld morgen in huis: je hoeft er niets voor te doen. Is ideaal als je al weet welk boek je wilt kopen, bijvoorbeeld op basis van recensies of omdat je de schrijver al kent van eerdere titels. Maar ook voor de prijs hoef je niet online te gaan: in Nederland hebben wij de wet op de vaste boekenprijs dus een boek kost bij Bol.com hetzelfde als bij de boekwinkel waar je alle service er gratig bij krijgt.

4. Rather all books become movies or tv shows?

Dat ligt heel erg aan het boek denk ik, maar als ik echt een van de twee moest kiezen zou ik voor televisieseries gaan. Maar van bijvoorbeeld Pride & Prejudice vind ik zowel de film uit 2005 met Keira Knightley als de BBC serie uit 1995 met Colin Firth leuk en ik vind dat ze elk op hun eigen manier recht doen aan het boek. Maar ik denk dat Harry Potter beter tot zijn recht was gekomen in een serie in het format zoals Downton Abbey: een paar langere afleveringen van zeg een uurtje per seizoen / boek. Dan hadden ze niet zoveel hoeven aan te passen en weg hoeven laten. Maar wie weet komt die serie er ooit nog wel. Ik blijf in ieder geval hopen.

5. Rather read 5 pages per day or read 5 books per week?

Met vijf pagina’s per dag maximaal kom je nergens hoor. Dan maar een beetje stress en vijf boeken per week.

6. Rather be a professional book reviewer or an author?

Dan zou ik liever boeken recenseren. Schrijven vind ik leuk maar ik zou het nooit als beroep kunnen doen. Ten eerste schrijf ik daar (nu in ieder geval nog niet) niet goed genoeg voor en ten tweede denk ik dat boeken recenseren makkelijker in te passen is naast een eventuele andere baan. En ik denk dat ik knettergek zou worden als ik me zo lang moest vastbijten in één verhaal zoals auteurs dat moeten als ze een boek schrijven.

7.  Rather only read the same 20 books over and over or get to read a new book every 6 months?

Ik hoop dat ik verder kom dan twintig boeken in totaal als ik er twee per jaar mag lezen. Dan maar een wat rustiger tempo.

8. Rather be a librarian or own a book store?

Door opkomst van digitaal lezen en het online bestellen van boeken gaan er steeds meer ‘gewone’ boekwinkels failliet. En ik zou totaal geen zin hebben in al die geldzorgen die bij een niet-lopend bedrijf komen kijken. Ik zou dus liever voor de zekerheid van loondienst bij de bibliotheek gaan. Daar ben je ook omringd met boeken, mag je mensen die langs komen om boeken te lenen tips geven en op allerlei andere manier zorgen voor literaire evenementen: net zo leuk dus. Bibliotheken doen ook superveel om kinderen te stimuleren om te lezen, ze organiseren avonden om analfabetisme tegen te gaan, zorgen ervoor dat je voor een relatief laag bedrag toegang hebt tot duizenden en duizend boeken. En niet alleen dat: ze hebben ook groteletterboeken en luisterboeken voor mensen die niet (goed) kunnen zien / lezen, ze hebben altijd mensen in dienst die scholieren kunnen helpen met het vinden van boeken die als bron kunnen dienen voor werkstukken en opstellen. In Amersfoort is het ook een plek waar je rustig kunt studeren, er zijn computers met internetverbinding, je kunt er printen, rustig de krant lezen en ook een kopje koffie bestellen. Bij een bieb zou ik me denk ik prima op m’n plek voelen. 

9. Rather only read your favorite genre or your favorite author?

Ik zou eerder kiezen voor één genre. Schrijvers hebben al vaak één genre waar ze in schrijven en dan zit je nog vast aan die ene stijl van die ene auteur ook. Binnen één genre kan er ontzettend divers werk verschijnen. Ik denk dat ik het prima zou vinden om bijvoorbeeld alleen nog maar historische fictie of fantasy te lezen, maar kan me niet indenken dat ik ook maar één schrijver zó goed vind dat ik nooit meer werk van een ander zou willen lezen.

10. Rather only read physical books or eBooks?Alhoewel ik mijn Eduard de e-reader heel handig vind voor bijvoorbeeld vakanties zou ik toch liever fysieke boeken lezen. Lekker makkelijk: een papieren boek is altijd opgeladen hoeft de volgende pagina niet te laden voor je hem kunt lezen. Voor Geekly heb ik een stukje geschreven over de voor- en nadelen van e-readers. Dat stukje kun je hier lezen, mocht je dat willen (ik heb dat stukje gewoon vrijwillig geschreven en ben op geen enkele manier in dienst van Geekly).

En dat waren alle vragen! Ik ga niemand specifiek taggen, maar je mocht deze op jouw blog of op een andere manier ook doen, laat het me dan weten! Op dit bericht reageren kan natuurlijk altijd maar ik ben via Twitter ook bereikbaar via @IlonaLeest

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *