Terugblik & een top 5

Zaterdag is het zo ver: dan is het 11 april 2015 en is het precies een jaar geleden dat ik begon met mijn uitdaging om 52 boeken te lezen in een jaar tijd. Als je mijn blog al die tijd gevolgd hebt weet je natuurlijk wat ik van de boeken vond, maar het leek me toch leuk om een korte top 5 samen te stellen als een soort terugblik op mijn uitdaging. Deze top 5 is niet per se gekozen omdat ze literair reuze verantwoord zijn, maar meer om het plezier dat ik had van het lezen of hoe indrukwekkend ik ze vond. Van de 52 was het nog best lastig om er 5 te kiezen (alhoewel ik wel heb valsgespeeld door in de top 5 een serie te plaatsen die ik voor het gemak op één plek zet).

Ilona’s top 5 van het afgelopen jaar
klik op de foto om naar het originele bericht te gaan!

Nummer 1

Op nummer 1 staat voor mij Stoner, geschreven door John Williams. Wat een indrukwekkend en prachtig geschreven boek was dat zeg. Williams kan sfeer tekenen als de beste en weet van een simpel leven een verhaal te maken dat je nooit meer zult vergeten.

Nummer 2

Ik kon het niet laten. Mijn all time favourite van Jane Austen moet gewoon in dit rijtje staan. Pride & Prejudice neemt je mee naar een andere wereld (die van het Engeland van vroeger) en vertelt het verhaal over een onderwerp van alle tijden (liefde… *zucht & zwijmel*). Mr Darcy is ondanks zijn tekortkomingen de ideale man voor Elizabeth en Austen schrijft over hun leven met ontzettend veel humor. Dit was niet de eerste en het zal  zeker niet de laatste keer zijn dat ik dit boek uit mijn boekenkast heb gepakt.

Nummer 3

Jarenlang geleden las ik Oeroeg voor het eerst omdat dat moest voor een toets Nederlands. Dit jaar las ik het opnieuw en Haasse had me opnieuw te pakken met haar prachtige zinnen waarmee ze de landschappen van Nederlands-Indië echt tot leven weet te wekken. Een dun boek maar het zal je zeker bijblijven; als je Oeroeg eenmaal hebt gelezen vergeet je het nooit meer.

Nummer 4

Het Rosie Project was vooral een boek dat ik erg grappig vond. Het was origineel en Don (de hoofdpersoon) was zo interessant dat je bijna zou willen dat er geen einde zou komen aan het boek. Het vervolg van dit boek geschreven door Graeme Simsion staat op mijn to-read lijst. Misschien geen literair of stilistisch pareltje en het zal ook wel geen klassieker worden, maar het is een heerlijk boek om te lezen.

Nummer 5

Wilde Zwanen was het eerste boek dat ik las voor mijn uitdaging. Het vertelt het verhaal over een drie generaties vrouwen in China in de tijden dat het land snel veranderde van het “klassieke, oude” China naar het “moderne, communistische” China van nu. Een indrukwekkend verhaal en zeker de moeite waard als je houdt van lezen over bijzondere culturen en geschiedenis.Dit was mijn top 5 van het afgelopen jaar! Kun je je een beetje vinden in mijn keuzes of had je juist hele andere boeken in je top 5 staan? Laat het weten met een opmerking op dit bericht! Op naar de volgende 52 🙂

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *