Uit de kunst

De meeste boeken die ik lees zijn fictie, zoals je wel zult weten als je mijn blog al een tijdje volgt. Af en toe lees ik non-fictie of anderssoortige boeken (zoals Moderne Romantiek van Aziz Ansari laatst, of een boek als Opgeruimd! van Marie Kondo) maar dat is eerder uitzondering dan regel. Maar er is nog een soort boeken waar ik gek op ben: kunstboeken!

160413 Uit de kunst 1 (Vermeer en Rubens)Kunstboeken zijn er in vele soorten en maten. Zelf heb ik er twee die zich richten op één kunstenaar (zoals je ziet op de foto zijn dat Vermeer en Rubens). In zulke boeken wordt vaak verteld over het leven van de kunstenaar en worden de belangrijkste of zelfs alle werken van de kunstenaar besproken. Er zijn natuurlijk ook kunstboeken die een specifieke stroming uitlichten, of een bepaalde tijd of gebied. Maar het allermooiste vind ik denk ik de grote verzamelingen: boeken zoals The story of art, die uitgebreid de allereerste kunst tot de meest recente laten zien. Op die manier zie je echt de ontwikkelingen en kun je beter verbanden leggen.

160413 Uit de kunst 2
Natuurlijk zijn dit geen boeken die je even in een avondje helemaal uitleest. Het zijn dikke, zware boeken die je beter kunt bestuderen dan ‘echt lezen’. Het is natuurlijk geen verhaal, maar informatie. Als je kunstboeken leest voor je plezier hoef je geen examen af te leggen aan het einde van het boek, dus hard leren en feitjes uit je hoofd leren hoeft nou ook weer niet, maar als je van het lezen echt iets wilt opsteken moet je goed je aandacht bij de tekst houden. Als je het echt puur voor de lol doet kun je ook lekker door het boek bladeren en naar de mooie plaatjes kijken, want die zijn vaak van hoge kwaliteit in kunstboeken.

160413 Uit de kunst 3Ik vind het zelf heel erg leuk om door de boeken heen te bladeren en als ik dan een mooi schilderij of ander kunstwerk tegenkom de informatie die erbij staat te lezen. Het is niet hetzelfde als in een museum voor dat kunstwerk staan; dat is veel indrukwekkender, die ervaring is niet vergelijkbaar met kijken naar een plaatje in een boek. Maar dat hoeft ook niet: een kunstboek staat boordevol kunst die je anders misschien niet had gezien, en je hebt alle tijd om er rustig naar te kijken. Het is te vergelijken met een live-concert van je favoriete band versus een playlist op Spotify: dat je het ene veel leuker vindt betekent niet dat het andere stom is. Voor iedereen die (een klein beetje) geïnteresseerd is in kunst is het hartstikke leuk om eens een kunstboek te lezen!

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

One thought on “Uit de kunst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *