Vanaf nu wordt alles beter – Maartje Willems

Cover van het boek Vanaf nu wordt alles beter

Op 14 februari dit jaar verscheen het debuut van Maartje Willems: Vanaf nu wordt alles beter. Het is geen zelfhulpboek, ten minste, niet écht. Volgens de achterflap beschijft Maartje in dit boek “de vele momenten in haar leven waarop ze even met haar handen in het haar zit”. Het boek gaat dus niet over grote levensvragen of echt moeilijke kwesties, maar meer over de eerstewereldproblemen waar een dertigjarige blanke vrouw in Nederland tegenaan loopt in het dagelijkse leven.

Vanaf nu wordt alles beter mag dan het eerste boek zijn dat van Maartje Willems wordt gepubliceerd, maar ze schrijft al jaren. Toen ik haar naam zag deed dat bij mij een belletje rinkelen en toen ik op haar website keek snapte ik ook direct waarom: ze schrijft al jaren regelmatig stukjes voor verschillende tijdschriften, dagbladen en websites. De stijl die ze voor dat soort stukjes gebruikt past ze ook toe in dit boek: het zijn allemaal hoofdstukken van maar een paar pagina’s die vooral bestaan uit het delen van een ervaring en de daaruit geleerde les. Eigenlijk is Vanaf nu wordt alles beter dus een soort columnbundeling. Wie mijn blog al een langere tijd volgt weet dat ik gek ben op de columnbundelingen van bijvoorbeeld Hanna Bervoets, dus de stijl an sich sprak mij direct aan.

Wat ik ook heel erg prettig vond aan Vanaf nu wordt alles beter is de vormgeving. Zoals je kunt zien op de foto die ik heb gemaakt is de cover heel prettig om naar te kijken: een leuke, niet te volle / drukke tekening, met rustige kleuren. Deze stijl wordt ook verder doorgetrokken naar de rest van het boek, waar door Lona Aalders gemaakte illustraties het vanbinnen opfleuren. Neem bijvoorbeeld deze leuke illustratie die op pagina 128 te vinden is bij een hoofdstuk over liefdesverdriet:
Pagina 128 - 129 van Vanaf nu wordt alles beter

Ik heb het boek in een paar dagen tijd van begin tot eind kunnen lezen. Dat is mede te danken aan het vrij beperkte aantal pagina’s (een krappe 250 in totaal) maar ook de stijl van Maartje: omdat het verhaal nergens echt diep gaat of moeilijk wordt, leest het ontzettend snel. Toen ik bij het einde was had ik wel even een kort “was dit alles?”-moment. Want hoewel ik het een leuk boek vond en de situaties die Maartje beschrijft vaak heel grappig zijn, miste ik toch af en toe een achterliggende boodschap. Dat doet bijvoorbeeld Hanna Bervoets wél: haar columns lijken in eerste instantie ook vaak over triviale dingen te gaan, maar zij eindigt toch ook meestal wel met een maatschappelijk relevante observatie. En nee, niet alle boeken hoeven diepzinnig of leerzaam te zijn; natuurlijk niet. Daarom is Vanaf nu wordt alles beter zeker een aanrader voor iemand die toe is aan even een boek ‘tussendoor’, gewoon om herkenbare en grappige stukjes te lezen. Maar als je graag wilt dat een boek je af en toe ook echt aan het denken kan zetten is dit misschien niet het boek voor jou.

Ik heb Vanaf nu wordt alles beter opgestuurd gekregen van uitgeverij Boekerij, omdat ik meedoe aan een zogenaamde ‘kettingblog’. Dat houdt in dat meerdere bloggers over hetzelfde boek een recensie schrijven: zo kan een lezer meerdere meningen naast elkaar neerleggen en vergelijken. Daarom wil ik jullie graag linken naar ByDagmarValerie, waar een paar dagen geleden al een recensie over dit boek is geplaatst en naar Dutchreadingsociety, omdat daar over een aantal dagen ook een recensie zal worden geplaatst. En laat me ook vooral via Facebook, Twitter, Goodreads of in de comments weten of je van plan bent om Vanaf nu wordt alles beter te gaan lezen!

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *