WINACTIE ‘Ontrafelen’ – Jenny Downham

Cover van het boek Ontrafelen door Jenny Downham

Velen van jullie zullen Jenny Downham misschien al kennen: ze schreef de bestseller Voor ik doodga. Dat boek heb ik niet gelezen maar ik heb er wel veel positieve dingen over gehoord (het is ook verfilmd met Dakota Fanning in de hoofdrol). Dus toen Atlas Contact mij Ontrafelen opstuurde was ik erg nieuwsgierig. Plus er kwam nog iets echt leuks bij: ik mag een exemplaar aan een van jullie weggeven! Aan het einde van dit stukje, na de inhoudelijke recensie, zal ik meer uitleggen over hoe je precies kunt winnen.

Titel: Ontrafelen
Auteur: Jenny Downham
ISBN: 9789025446512
Vorige week verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.

Ontrafelen vertelt het verhaal van Katie, een onzeker tienermeisje dat in de examentijd van de middelbare school zit. Ze woont samen met haar moeder en broertje Chris in een flat; haar vader is er jarenlang geleden vandoor gegaan met een nieuwe vriendin. Katie’s moeder Caroline houdt de teugels thuis strak in handen en probeert ervoor te zorgen dat Katie en Chris zo braaf en verstandig mogelijk leven. Maar het gewone leven wordt helemaal in de war geschopt als oma Mary opeens op de stoep staat… Mary was een vrouw vol plannen en wilde dromen toen ze nog jong was, maar nu is ze ouder en heeft ze alzheimer. Jarenlang heeft ze haar dochter niet gezien en haar kleinkinderen zelfs nog nooit. Flarden van haar verleden kan ze zich soms herinneren maar alleen bij vlagen. Nu ze bij haar dochter en kleinkinderen moet wonen (na het overlijden van de man met wie ze samenwoonde moet ze wel: ze kan niet meer zelfstandig wonen) komt ze opeens weer de donkere schaduwen uit haar verleden tegen.

Katie en Mary trekken in de tijd dat Mary bij het gezin komt wonen veel met elkaar op en zo begint Katie te leren dat de manier waarop haar moeder leeft niet de enige juiste manier is om te leven. En die openbaring lijkt op het juiste moment te komen, want Katie begint zich te realiseren dat ze niets voor jongens maar wel voor meisjes voelt en op de middelbare school waar zij les krijgt kan niet iedereen daar normaal mee omgaan. Ze raakt haar beste (enige) vriendin kwijt en moet nu leren om sterker in haar schoenen te staan als ze een leuk leven wil, in plaats van thuis zitten en alleen maar dromen over hoe het ook had kunnen zijn.

Ontrafelen is een leuk, vlot geschreven boek. Jenny Downham wisselt af tussen de personages en dus krijg je als lezer afwisselend informatie over elk van de personages. Dit houdt het tempo van het boek hoog en hoewel er best veel wordt verteld wordt het verhaal nergens langdradig. Ik zou zeggen dat Ontrafelen deels een Bildungsroman is (oftewel: een boek waar het volwassen worden / de overgang tussen tienerjaren en volwassen jaren van de hoofdpersoon centraal staat), maar dat het daarnaast ook onderwerpen als verdriet en eenzaamheid in latere jaren door de ogen van Mary en Caroline helder verwoord.

Klinkt dit als een boek dat jou leuk lijkt? Dan heb je geluk! Ik mag van Atlas Contact namelijk een exemplaar weggeven! Alles wat je hoeft te doen is een mailtje sturen naar contact.ilonaleest@gmail.com of het contactformulier op de pagina Contact in te vullen met daarin je naam, leeftijd en contactgegevens. Het is natuurlijk leuk om mee te doen als je zelf geïnteresseerd bent in het verhaal maar misschien is het ook wel een heel leuk cadeau voor iemand van wie je weet dat ze gek zijn op verhalen als deze. Je kunt meedoen tot en met 16 november. Daarna zal ik contact opnemen met de winnaar.

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *