Zout op mijn huid – Benoîte Groult

Zout op mijn huid

Voor mijn verjaardag kreeg ik dit boek van een vriendin. De schrijfster, Benoîte Groult, is in 2016 overleden en daardoor hebben haar boeken weer wat extra aandacht gekregen in kranten en dergelijke. In alle stukjes die ik over haar heb gelezen wordt genoemd dat ze een feminist was dus ik denk dat dat ook in het achterhoofd van mijn vriendin zat toen ze dit boek voor me kocht.

Zout op mijn huid verscheen voor het eerst eind jaren tachtig van de vorige eeuw en is dus bijna 30 jaar geleden geschreven. Het is een ontzettend expliciet geschreven verhaal over de Franse intelluectuele vrouw George die opgroeit in een klein plaatsje. Daar ontmoet ze Gauvain, een jongen die een paar jaar ouder is dan zij. De aantrekkingskracht tussen George en Gauvain wordt door de jaren heen steeds sterker. Maar Gauvain is een echte zeeman, steeds maanden van huis en niet hoogopgeleid, terwijl George wél de kans heeft gehad om lang door te leren en zich te gaan begeven in een meer intellectueel milieu. Zij maakt daarom ook de keuze om zich niet te binden aan Gauvain.

Maar ondanks dat ze op bepaalde manieren niet in elkaars leven passen wordt de liefde die ze voor elkaar voelen door de jaren heen niet minder sterk. Vooral de lichamelijke aantrekkingskracht is enorm en Zout op mijn huid is dan ook vooral een verhaal over de seksuele relatie tussen George en Gauvain. Ze zijn allebei getrouwd en hij heeft zelfs een paar kinderen, maar hun hele leven lang maken ze tijd om seks met elkaar te hebben. En Groult houdt er niet van om er doekjes om te winden: het is allemaal ontzettend expliciet geschreven. En de kracht van het verhaal zit hem er vooral in dat George degene lijkt te zijn die de touwtjes in handen heeft: zij maakte de keuze om niet met Gauvain haar leven te delen, zij neemt vaak het inititief en hoewel ook Gauvain heus wel inbreng heeft laat zij geen dingen gebeuren die ze niet wil doen puur en alleen om hem te pleasen.

Dus voor iedereen die wel op zoek is naar een boek vol met erotische spanning maar die niet wil lezen over een vrouw die zich totaal onderdanig opstelt tegenover een man: Zout op mijn huid is het boek voor jou!

Deel deze post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *